Zdravá výživa pri vysokom krvnom tlaku |
||||||||||||||||
Odborný poradca k problematike výživy pri vysokom krvnom tlaku | ||||||||||||||||
Obsah
|
||||||||||||||||
1. Niekoľko slov na úvod |
||||||||||||||||
Už v staroveku si ľudia uvedomovali existenciu krvného tlaku a dokázali aspoň nepriamo odhadnúť jeho výšku. V novovekých dejinách dokázal po prvý raz zmerať výšku krvného tlaku – aj keď len primitívnou metódou v karotickej artérii koňa – anglický kňaz a botanik Stephen Hales už v roku 1769. Vysoký krvný tlak (hypertenzia) je vlastne neprimerane zvýšený tlak obiehajúcej krvi na steny tepien nášho organizmu. Po jeho zistení je potrebné venovať mu pozornosť po celý zvyšok života. Aj keď ho nemusia sprevádzať žiadne príznaky, môže náhle spôsobiť srdečný infarkt, mozgovú porážku, zlyhanie srdca či obličiek alebo oslabenie zraku. Práve tieto mnohokrát smrteľné komplikácie patria v Slovenskej republike a v celosvetovom meradle k najčastejším. Pracovisko preventívnej kardiológie IKEM urobilo v roku 1977 prierezovú štúdiu v Českej republike a v tejto náhodne vybranej populačnej vzorke bola zistená hypertenzia u "neuveriteľných" 33,8% osôb. Z tohoto počtu síce viac ako 60% chorých vedelo o svojom zvýšenom krvnom tlaku a väčšina z nich mala odporúčanú liečbu, ale iba u malej časti bola terapia účinná. U väčšiny chorých s vysokým krvným tlakom sa žiadna jednoduchá príčina, ktorá by viedla k vzostupu krvného tlaku, obvykle nezistí. U týchto ľudí hovoríme o tzv. primárnej hypertenzii. Ide približne o 95% všetkých chorých s vysokým krvným tlakom. Termín sekundárna hypertenzia sa potom používa, keď k vzostupu krvného tlaku vedie ochorenie, ktoré nemožno diagnostikovať. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) delí hypertenziu na tri základné kategórie:
O tom, ako sme pri normalizácii krvného tlaku úspešní, sa musíme vždy presvedčiť jeho správnym meraním. Pacient v ordinácii sa často necíti v psychickej pohode, jeho krvný tlak má sklon k zvýšeným hodnotám. O prítomnosti vysokého tlaku, jeho kolísaní a úspechu liečby sa preto kardiológ môže lepšie presvedčiť 24 hodinovým monitorovaním tlaku, keď je na ramene pacienta upevnená manžeta na meranie krvného tlaku, spojená s prenosným registračným zariadením typu "walkman". Počas dňa i v spánku možno získať priebežne približne 60 hodnôt tlaku. V poslednej dobe je už na trhu viac prístrojov na tzv. domáce meranie krvného tlaku. |
||||||||||||||||
2. Čo by sme mali vedieť o vysokom krvnom tlaku |
||||||||||||||||
Vysoký krvný tlak, ktorý sa odborne nazýva arteriálna hypertónia, prestavuje najčastejšie ochorenie v západnom svete. Asi 15% dospelých jedincov má vysoký krvný tlak, len v Nemecku je ním postihnutých cca 16 miliónov ľudí. Čím vyšší je krvný tlak, tým vyššie je aj riziko mozgovej porážky alebo srdečného infarktu. Liečba vysokého krvného tlaku znižuje toto riziko a predlžuje život postihnutej osoby. Len v cca 5% prípadov je možné nájsť organickú príčinu, ako je napríklad zúženie obličkovej tepny alebo nadbytočná produkcia hormónov, a liečiť ju. V 95% všetkých prípadov ostáva príčina vysokého krvného tlaku nejasná. Táto forma vysokého krvného tlaku sa označuje ako "primárna" či "esenciálna hypertónia". Okrem genetickej predispozície (mal niektorý z rodičov vysoký krvný tlak?) existuje celý rad faktorov, ktoré toto ochorenie môžu vyvolať alebo dokonca zhoršiť. O zvýšenom krvnom tlaku sa hovorí vtedy, ak sa pri opakovaných kontrolných meraniach v kľudovej pozícii horná (systolická) hodnota pohybuje nad 140 mm Hg alebo ak sa dolná (diastolická) hodnota krvného tlaku pohybuje nad 90 mm Hg. Hodnotenie krvného tlaku u dospelých:
|
||||||||||||||||
3. Samomeranie krvného tlaku |
||||||||||||||||
HG 140 MOBIL Prístroj v tvare hodiniek na pohodlné meranie krvného tlaku priamo na zápästí.
|
Nervozita, strach alebo napätie pri návšteve lekára často vedú k zvýšeným hodnotám krvného tlaku. Hovoríme tu o "efekte bieleho plášťa". Pri samomeraní krvného tlaku doma, v dôverne známych podmienkach, sa potom ukazujú celkom normálne hodnoty. Samomeranie krvného tlaku je dôležitou a uznávanou metódou, vďaka ktorej je možné tento "ordinačný" vysoký krvný tlak odlíšiť od skutočného vysokého krvného tlaku. Ten, kto sa naučí sám si merať krvný tlak, má k dispozícii účinný prostriedok samokontroly svojho zdravotného stavu. Viac podrobností o tom, ako sa chovať pri samomeraní krvného tlaku a ako obsluhovať tlakomer, sa dozviete v návode na použitie Vášho prístroja. Prístroje na meranie krvného tlaku existujú v rôznych variantoch, ako sú napríklad prístroje na meranie krvného tlaku na ramene či hodinky na meranie na zápästí. Svetlosť artérií, ktorých stlačením sa krvný tlak meria, sa smerom od ramena k zápästiu zmenšuje. U osôb s kôrnatením tepien, diabetes mellitus atď. môže meranie na zápästí poskytovať nepresné údaje. To však nemusí nevyhnutne znamenať, že pacienti s uvedenými indikáciami môžu používať výhradne prístroje na meranie krvného tlaku na ramene. Ak chcete zistiť, ktorý prístroj je pre Vás ten správny, mali by ste si nechať poradiť v lekárni alebo v predajni so zdravotníckou technikou. Tam pri opakovanom porovnávacom meraní na zápästí a na ramene takisto uvidíte, ktorý prístroj je pre Vás najvhodnejší. |
|||||||||||||||
4. Následky nadváhy a nesprávnej výživy pri vysokom krvnom tlaku |
||||||||||||||||
Zdravým spôsobom života môžu osoby s vysokým krvným tlakom sami značnou mierou prispieť k zlepšeniu svojho stavu. K najdôležitejším opatreniam pritom patrí zníženie telesnej hmotnosti a správna výživa. Medzi primárnym vysokým tlakom a nadváhou existuje priamy súvis, pretože s pribúdajúcou telesnou hmotnosťou stúpa i krvný tlak. Redukciou hmotnosti smerom k normálnym hodnotám je možné docieliť znateľné zníženie krvného tlaku a v niektorých prípadoch i jeho normalizáciu. V ideálnom prípade možno upustiť od užívania dodatočných liekov alebo aspoň znížiť ich množstvo. Ako meradlo hmotnosti dnes slúži tzv. index telesnej hmoty. Vypočítava sa z telesnej hmotnosti, ktorá sa vydelí druhou mocninou telesnej výšky v metroch (kg/m2):
Například:
Ak je vypočítaná hodnota vyššia ako 25, máte miernu nadváhu. |
||||||||||||||||
5. Zdravá výživa pri vysokom krvnom tlaku |
||||||||||||||||
Pyramída znázorňuje základy zdravej a mnohostrannej výživy pri vysokom krvnom tlaku.
Tuky, oleje a sladkosti konzumujte s mierou. |
||||||||||||||||
Kuchynská soľ a iné minerály |
||||||||||||||||
Nadbytok soli môže zvyšovať krvný tlak.
V Spolkovej republike je v súčasnosti denná spotreba kuchynskej soli
prijímanej v potrave na jedného obyvateľa 10㪤 g, čo je asi
dvojnásobok množstva, ktoré sa odporúča pri vysokom krvnom tlaku.
Kuchynská soľ (chlorid sodný) je chemická zlúčenina sodíka a chlóru.
V potravinách sa sodík vyskytuje prevažne ako kuchynská soľ, v
minerálnych vodách tiež vo forme iných zlúčenín, napríklad ako
hydrogénuhličitan sodný alebo síran sodný. Obsah kuchynskej soli v
potravine sa vypočíta podľa nasledujúceho vzorca: obsah sodíka v
potravine x 2,5 = obsah kuchynskej soli. Minimálna potreba sodíka v ľudskom organizme je 0,5 g denne. Za normálnych podmienok stačí dospelej osobe 1,2 g sodíka denne (čo zodpovedá množstvu 3 g kuchynskej soli). |
||||||||||||||||
Zvýšená potreba vzniká len vo výnimočných
prípadoch, ako napríklad pri silnom potení alebo pri hnačkovom
ochorení. V závislosti od svojich genetických predispozícií reagujú
mnohí ľudia na vysoký prísun kuchynskej soli zvýšením krvného
tlaku. A naopak, výživa s nízkym obsahom kuchynskej soli spôsobuje v mnohých prípadoch jeho zníženie. Okrem normalizácie telesnej hmotnosti a obmedzenia konzumácie alkoholu má pri liečbe vysokého krvného tlaku veľký význam tiež výživa s nízkym obsahom kuchynskej soli. Takto môžeme vylúčiť nutnosť užívania liekov prípadne zosilniť účinok lieku, ktorý užívame. Spravidla stačí, ak obmedzíme prísun kuchynskej soli na 5 g denne. Pri vysokom krvnom tlaku by sa malo dbať na zvýšený príjem minerálov draslíka, horčíka a vápnika. Zvýšená spotreba potravín bohatých na draslík (predovšetkým zelenina, zemiaky a ovocie) spôsobuje v spojení s obmedzením prísunu sodíka u pacientov s vysokým krvným tlakom výraznejšie zníženie krvného tlaku ako samotné obmedzenie množstva kuchynskej soli. |
||||||||||||||||
6. Tipy a rady pre Vašu výživu |
||||||||||||||||
Jedzte denne celozrné výrobky s vysokým obsahom balastných látok
Obilie Vám dodá silu a elán, pretože vďaka vysokému obsahu cenných uhľohydrátov a nízkemu obsahu tukov predstavuje takmer ideálny zdroj energie. Celozrné výrobky majú výraznejšiu chuť a sú bohaté na vitamíny a stopové prvky. Vysoký obsah balastných látok v týchto výrobkoch reguluje pocit hladu a sýtosti (čo je dôležité pre zníženie hmotnosti) a predchádza vzniku výživou podmienenej zápchy. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Udržiavajte sa v dobrej kondícii a svieži dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny
Žiadne iné potraviny Vás nezásobia takým množstvom vitamínov, antioxidantov, minerálov (draslík), stopových prvkov a balastných látok, ako ovocie a zelenina (čerstvé alebo aj hlboko zmrazené). Ďalšou prednosťou väčšiny druhov ovocia a zeleniny je nízky obsah kalórií. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Konzumujte pravidelne mlieko a mliečne výrobky
Mlieko a mliečne výrobky sú najdôležitejším zdrojom vápnika a zaisťujú tak stabilitu kostí. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Jedzte menej mäsa, údenín a vajec
U týchto potravín je kvalita dôležitejšia ako kvantita. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Doprajte si raz až dva razy za týždeň čerstvé ryby
Čerstvá morská ryba je bohatým zdrojom jódu, je ľahko stráviteľná a je to vynikajúca alternatíva k mäsu. Studenovodné ryby, ako napríklad losos, makrela alebo sardinka, majú okrem toho vysoký podiel cenných mastných kyselín omega 3, ktoré môžu pozitívne pôsobiť vzhľadom na cievne ochorenia. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Používajte tuky a oleje s mierou a dávajte pozor na skryté tuky
Tuky sú dôležitým dochucovadlom našej stravy a hrajú dôležitú rolu pri vstrebávaní v tuku rozpustných vitamínov v tenkom čreve. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Ak ste smädní, zvoľte ten správny nápoj
Minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové a ovocné čaje sú tými najlepšími nápojmi na uhasenie smädu. V závislosti od okolitej teploty a miery telesnej aktivity by ste mali vypiť denne 1,5 až 2 l týchto nápojov. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Používajte radšej korenie namiesto soli
Čerstvým kuchynským korením ozvláštnite chuť jedál a zároveň sa Vám bude zdať ľahšie obmedziť spotrebu soli. Tipy!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Vylúčte hotové jedlá z Vašej kuchyne!
Čím čerstvejšia a menej opracovaná je potravina, tým vyššia je pravdepodobnosť, že v dostatočnom množstve obsahuje všetky životne dôležité látky. To však neznamená, že by sa všetky potraviny mali konzumovať v surovom stave. Napríklad zemiaky sa musia uvariť, aby bolo možné stráviť škrob, ktorý obsahujú. Takisto bôby sú pre svoj obsah zdraviu škodlivých látok konzumovateľné len varené. Obsah živín v niektorých potravinách je možné ich opracovaním dokonca zvýšiť. Pozor!
|
||||||||||||||||
Jedzte menej sladkostí a sladkého pečiva
Tip!
Pozor!
|
||||||||||||||||
Jedzte častejšie a menej
Nečakajte, kým budete veľmi hladní, a jedzte častejšie a v menších dávkach. Žalúdok bude stále zamestnaný a pocit hladu sa nebude tak silno prejavovať. Tip!
|
||||||||||||||||
Doprajte si na jedlo trocha času a pri jedení sa uvoľnite
Úlohou jedla a pitia by nemalo byť len utíšenie hladu, smädu a zásobenie tela životne dôležitými látkami. Uvoľnenie a pôžitok z pokrmu by mal prispieť aj k pozitívnemu životnému pocitu. |
||||||||||||||||
7. Ďalšie zdravotné opatrenia |
||||||||||||||||
Obmedziť konzumáciu alkoholu – prestať fajčiť
Pôsobenie alkoholu pri vysokom krvnom tlaku sa často podceňuje. V závislosti od dávky vedie alkohol zvýšením napätia stien ciev k zvýšeným hodnotám tlaku. Tak je možné 50 % všetkých ochorení vysokého odvodiť z príliš vysokej konzumácie alkoholu. Preto by sa alkohol nemal piť pravidelne a navyše by sa mal piť v miernych dávkach, tzn. na deň maximálne 30 g alkoholu u mužov a nanajvýš 20 g alkoholu u žien. Pre orientáciu, v 0,25 l vína alebo 0,5 l piva je obsiahnutých približne 25 g alkoholu. |
||||||||||||||||
Pravidelný pohyb má na zdravie priaznivý účinok
Najmä u ľahkých a stredne ťažkých foriem vysokého krvného tlaku pôsobí pravidelná telesná aktivita priaznivo. Je možné tým docieliť zníženie záťažového krvného tlaku o 10㪬
mm Hg, súčasne klesá i záťažový pulz a stúpa výkon srdca. Pri silne zvýšených hodnotách krvného tlaku pri záťaži (napríklad dolná hodnota vyššia ako 105 mm Hg) môže byť však – po konzultácii s lekárom – potrebná i prestávka v športovaní. Každý týždeň by ste sa teda mali aspoň trikrát až štyrikrát 20 minút aktívne pohybovať. Pravidelná telesná aktivita navyše znižuje stres a uľahčuje redukciu hmotnosti. |
||||||||||||||||
Skúste odbúrať stres
Neustále na nás striehnu neradostné pocity, ktoré na nás majú negatívny telesný i duševný dopad – cítime sa byť pod stresom. Pri mrzutostiach v práci, nadmernom preťažení, hádkach v rodine a každodennom zhone krvný tlak stúpa. Človek, ktorý je stále vystavený negatívnemu stresu (dystresu) alebo ktorý sám seba stresuje, trvalo poškodzuje svoje zdravie. |
||||||||||||||||
8. Týždenný kontrolný zoznam otázok |
||||||||||||||||
|
||||||||||||||||
9. Vypestujte si reďkovky |
||||||||||||||||
Reďkovky sú bohaté na cenné minerálne látky a dôležité vitamíny. Rastú v každej dobrej pôde a od zasiatia k zberu potrebujú približne 4ע týždňov. Ak nemáte záhradu, môžete si semienka zasadiť do črepníkov a truhličiek na balkóne.
A je to tak ľahké!
Tip!
|
||||||||||||||||
Všetky ďalšie informácie Vám radi poskytnú naši odborní pracovníci na adrese: |