Odpovedal:
dr-burian.info
|
Re: Záhadné E-čka v potravinách.
(číslo príspevku 5.577,
zo dňa 02.11.2005
videné 941x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 5577:
Po vojne sa kvôli nedostatku živočíšnych tukov, zvýšenej trvanlivosti (neoxidujú tak rýchlo) začala produkcia margarínu (rafinácia, tvrdnutie tukov tepelným spracovaním). Týmto tukom sa dokonca odňal cholesterín a propagovalo sa zdravie pomocou rafinácie. Keď bola potrebná technológia zdokonalená, a všade na svete sa produkovali nasýtené mastné kyseliny v podobe stvrdnutých tukov, ale bez cholesterínu, zistilo sa, že pri tomto technologickom procese vznikajú tzv. trans-mastné kyseliny, ktoré robia bunečné steny neelastické, znižujú ich priestupnosť a to sa odráža v zníženom imúnnom systéme. Napr. fagocity - biele krvinky (leukocity) majú za úlohu požierať nevítaných prišelcov do krvného obehu. Avšak tým, že sú neohybné vplyvom spomínaných trans-mastných kyselín, nemôžu splniť danú funkciu a tak sa znižuje odolnosť organizmu. Na poplach bolo už však neskoro a tak sa doteraz tento nepredvídaný jav jednoducho nespomína.
Všetky zvieracie tuky, sú to Omega -6 mastné kyseliny, sa treba pomerne dôkladne vyhýbať. Naopak sú veľmi zdravé a odporúčané Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v rybacom oleji z rýb z hlbokých studených morských vôd, predovšetkým z lososa.
Jednoducho nenasýtené mastné kyseliny sú prevažne v rastlinných olejoch no predovšetkým v olivovom oleji, ale aj v ľanovom oleji, čo našim chudobným predkom na kopaniciach, kde sa okrem ľanu veľa neurodilo predlžovalo život.
|
|
|