Pivo aj chlieb sa vyrábajú z obilnín. Údajne sa pivo varilo o 2000 rokov skôr ako sa ľudstvo naučilo piecť chlieb. Pivo varili i mnísi v kláštoroch, aby ľahšie prekonali obdobie pôstu. Ajúrvéda, tradičná indická medicína, odporúča pitie vína a destilátov v zimnom období. V lete je pre chladivé a chuťovo povzbudzujúce účinky výhodnejšie pitie piva. Pivo podľa tibetskej medicíny odstraňuje sliz a podporuje tvorbu žlče, chuťovo je označené ako sladké a horké, pričom je súčasne chladné a ľahké. | |||
Izoosmolálny roztok. Obsah alkoholu je v porovnaní s inými nápojmi nízky u nás najčastejšie 4-6 objemových percent. Osmolalita (koncentrácia iónov v roztoku) je podobná osmolalite krvi a tzv. izotonickým nápojom pre športovcov, ktoré umožňujú rýchlu náhradu tekutín a iónov do ciev po vytrvalostných športoch v správnom pomere minerálii a vody. Nadmerný prísun čistej vody, ktorá je hypoosmolálna môže viesť k tzv. otrave vodou, kedy sa v organizme zvýši podiel mimobunkovej i vnútrobunkovej tekutiny a zvyšuje sa nervosvalová dráždivosť s možnosťou vzniku edému mozgu a epileptických záchvatov. Jedinou nevýhodou je nízky obsah sodíka v pive, čo je však možné doplniť slanými potravinami. | |||
Zdraviu prospešné účinky Pivo obsahuje asi 92% vody, čo bráni dehydratácii organizmu alkoholom. V lete je nižšia chuť do jedla, zhoršuje sa trávenie a preto je dôležitá horkosť piva povzbudzujúca tvorba žlče, žalúdočnej kyseliny a gastrínu. Chmelové látky človeka ukludňujú a potencujú antistresové účinky piva. Cukor obsiahnutý v pive je ľahko stráviteľný a je rýchlym zdrojom energie. Je známe že pivo obsahuje vitamíny skupiny B (čo okrem iného chráni i pred komármi) a ďalšie minerálne látky (podobne ako i Pangamin z pivných kvasníc). Pivo ďalej obsahuje zinok, ktorý má priaznivý účinok na pleť, vlasy a nechty; fluór s účinkami proti zubného kazu ako i kremík, horčík a vápnik, ktorých blahodarne účinky sú dostatočne známe. Balastné látky podporujú trávenie a elimináciu toxických látok z organizmu. Empiricky boli zistené i afrodiziacké účinky piva, pre ktoré bol tento nápoj začiatkom storočia zakazovaný z dôvodu šírenia promiskuity. Pivo obsahuje i látky, ktoré majú antimutagénne (protirakovinové) účinky napr. glycín betaín, ktorého účinok bol najnovšie študovaný v Japonsku. | |||
Antioxidancia Najnovšie poznatky však ukázali vysoký podiel polyfenolov a flavonoidov v pive, ktoré majú antioxidačné účinky eliminujúce škodlivé vplyvy voľných kyslíkových radikálov v organizme na vznik cievnych a degeneratívnych ochorení. Okrem toho polyfenoly priamo znižujú hladinu nízkodenzitného cholesterolu, ktorý sa ukladá do ciev a zvyšujú hladinu ochranného cholesterolu s vysokou denzitou, čím spomaľujú vznik arteriosklerózy. Podľa izraelskej štúdie pitie piva zvyšuje i hladinu tokoferolu a alfa-tokoferolu- - t.j. látok s obdobným účinkom ako má E vitamín.Tieto účinky sa doteraz pripisovali len vínu, najmä červenému, posledné výskumy však ukázali, že pivo má v primeranom množstve také isté preventívne účinky proti vzniku infarktu myokardu a cievnych mozgových príhod, pričom ako ukázal štúdia z Vancouveru na 11 780 pacientoch, potrebné množstvo piva je lacnejšie v porovnaní s inými druhmi alkoholu (červeným vínom). Vo väčšine štúdií najpriaznivejšie účinky boli zistené v populácii ľudí a pacientov nad 40 rokov. | |||
Druhy piva Pilsener znamená celosvetové označenie svetlého spodne kvaseného piva, ktoré sa varilo v Plzni od r. 1842 a vďaka rozmachu používania skla sa rozšírilo, a je obľúbenejšie ako tmavé pivo. Medzi jednotlivými pivami sú veľké rozdiely, nielen v chuti ale i v účinkoch. Sú pivá ideálne pre horúce dni na zahasenie smädu a ochladenie, ako i pivá, ktoré v zime zahrievajú. Chuť piva určuje druh použitého jačmeňa, kvalita vody, druh chmelu a kvasníc. Dôležité je delenie piva podľa kyslosti, výhodnejšie sú tzv. alkalické pivá, ktoré majú priaznivé účinky i pri vredovej chorobe (účinok na Helicobacter pylori). Pivo má byť vyrábané z čistých a kvalitných surovín a jeho zloženie má byť na etikete presne uvedené. Je škoda, že tradičné postupy výroby piva, ktoré boli na Slovensku “zakonzervované” - otvorené kvasné nádrže a dubové sudy – ustúpili moderným veľkokapacitným nádržiam z nehrdzavejúcej ocele. | |||
Dia pivo Stupňovitosť piva nie je priamo úmerné obsahu alkoholu, ale cukru.12% pivo znamená, že 100g sladovej mladiny obsahuje 12 g glukózy. Na Slovensku sa vyrába t.č. jediný druh svetlého dia piva pre diétu č. 9. Dia pivo Samaritán.
| |||
Odporúčania Kedy a ako piť pivo, v akom množstve: najlepšie vtedy, ak je prítomný prirodzený pocit smädu, pretože mladý a zdravý organizmus si najlepšie reguluje potrebu príjmu tekutín, v starobe je pocit smädu znížený. Odporúča sa denný príjem 2-3 litre tekutín, čo je dôležité najmä po športovaní a v horúčavách. Pivo je vhodné použiť najmä pred jedlom, kedy zlepšuje chuť do jedla a trávenie. Použitie po jedle môže viesť k určitým tráviacim problémom, pretože tekutina prechádza cez tráviaci trakt rýchlejšie a pevná potrava môže tento prechod spomaľovať. Vhodné je súčasné požitie slaných potravín (pivný syr a pod). Neodporúča sa piť väčšie množstvo piva tesne (menej ako 3 hodiny) pred spánkom, pretože alkohol narušuje architektúru spánku (striedanie jednotlivých fáz) a okrem toho zaťažuje obličky, ktorých činnosť vrcholí okolo tretej hodiny nad ránom. Ideálne je tiež pomalé a mierne požitie piva po predchádzajúcom excese v pití alkoholu, kedy tento nápoj pomáha obnoviť nočný rozvrat vodného a minerálneho hospodárstva, a zlepší i vlastnosti krvi. Odporúčaná maximálna denná dávka je 0,5 l pre ženy a 1 liter pre mužov, len u telesne pracujúcich môže byť dávka vyššia – ale tieto údaje sú individuálne. I tu platí známe: čo je pre jedného liek, je pre iného jed. V každom prípade pivo je potrebné popíjať pomaly v malých dúškoch, podobne ako ostané potraviny. Neodporúča sa najmä kombinácia piva s destilátmi. | |||
Nežiadúce účinky piva Pivo ako i iné druhý alkoholu podporujú chuť do jedla, častý výsledok je potom tzv “pivný mozoľ” ktorý, ako sa predpokladá, nie je z piva samotného ale z následného vyjedania chladničky. Zanedbávanie potravy pri pití piva môže spôsobiť deficit sodíka (únavnosť, bolesti hlavy, závraty až poruchy vedomia), ďalej deficit magnézia (zvýšená nervosvalová dráždivosť a kŕče). Výhradné pitie len piva na úkor ostatnej potravy môže spôsobiť nedostatočný prísun látok dôležitých pre pečeň a nervový systém s následnou cirhózou pečene a postihnutím nervového systému. Známy je prípad obyvateľa Mníchova, ktorý si pivo dodával vodovodnou sieťou z pivovaru do vlastného bytu a následkom bolo jeho obrovské tzv “mníchovské srdce”. Denná konzumácia toho istého druhu alkoholu môže u predisponovaných jedincov vyvolať závislosť nielen na alkohole obsiahnutom v pive, ale ako ukázali pokusy na myšiach, i na iných látkach v pive obsiahnutých. | |||
V každom prípade pivo by
nemali požívať ľudia s vysokým krvným tlakom a epileptici – už vypitie jedného
piva môže spôsobiť epileptický záchvat. Pre šoférov je dôležité vedieť, že
alkohol z jedného piva organizmus eliminuje v priebehu 2-3 hodín, čo je však
individuálne, k dispozícii sú dnes však už chuťovo lahodné nealkoholické pivá
slovenskej výroby. |
Posledná aktualizácia: 27.12.2001
WEB-master: PEKUR s.r.o.
Copyright © Edusan 1999