Odpovedal: EDUSAN - lekár
Re: E. COLI a vaginálne infekcie
(číslo príspevku 18.363, zo dňa 13.05.2003. videné 41470x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 18363:
E.coli sa vyskytuje najmä v čreve a v konečníku. Preto je dôležitá správna hygiena, aby sa baktérie nepreniesli do oblasti močových ciest alebo vagíny - ako to pekne napísala Táňa. Dôležitý je aj druh mydla, spodné prádlo (nemalo by byť tesné), alergie, stav imunity a ďalšie faktory. Infekcie E. coli sa liečia vtedy, ak sú prítomné ťažkosti, alebo ak je oslabená imunita - Escherichia coli v moči. Bakteriálna vulvovaginitída môže prebiehať aj bez príznakov (až v 50 %), najčastejšími pôvodcami sú streptokoky, Escherichia coli alebo Shigella sonnei. Infekcia E. coli sa dá liečiť krátkodobo podávanými antibiotikami. Na jednej strane je to mikroorganizmus, ktorý môže mať rôznu patogenitu (škodlivosť pre organizmus) a na strane druhej je dôležitý imunitný systém likvidujúce patogénne mikroorganizmy. Po antibiotickej liečbe sa môžu zničiť i pre organizmus prospešné baktérie - a je potrebné tam znovu vysadiť "obilie" ako Vam napísal urológ. Ani s jogurtami to však netreba preháňať, môžu zapríčiniť vychýlenie citlivého vaginálneho ekosystému na opačnú stranu a vznik tzv. "laktobacilózy". Všetko s mierou. Odporúča sa jesť minimálne 3 tégliky jogurtov týždenne s obsahom živých kultúr laktobacilov (acidophilus). Pri recidivujúcich infekciách močových i pohlavných ciest sa používa na zlepšenie imunity napríklad enzymoterapia, napr. Wobenzym.
Liečba kvasinkových infekcií nie je vždy jednoduchá, niektoré informácie nájdete aj v odbornom článku v pdf formáte Liečba vaginálnej kandidózy alebo na stránkach v anglickom jazyku womenshealth. Kvasinková infekcia sa môže prejavovať najmä svrbením (pruritus), pálením, začerveňaním a hustým bielym výtokom.

E. coli môže byť vo vagíne prítomná bez toho aby tento mikroorganizmus spôsoboval ťažkosti. Môže však zvyšovať riziko vzniku infekcie močových ciest, ktorých je najčastejším pôvodcom. Vo vagíne sú prítomné v malom počte patogénne organizmy ktoré pre premnožení môžu spôsobovať problémy: zvýšenie kyslosti prostredia, zapáchajúce výtoky (nepríjemný alebo rybí zápach) - vaginal infections. Až 75 % žien môže mať vo vaginálnej flóre patogény, ktoré nespôsobujú problémy, podobne sa fyziologicky vyskytujú vo vagíne v malom množstve i pliesne. Na udržanie bakteriálnej rovnováhy sú potrebné aj ďalšie faktory - celkové i lokálne, dostatok C vitamínu, zinku, správna technika sexuálneho styku (dostatočné zvlhčenie), vymočenie sa po pohlavnom styku a pod. Ekosystém vagíny je veľmi citlivý, jeho každá zmena môže spôsobit nárast patogénnych baktérii alebo pliesni. Tento systém môžu ovplyvniť aj celkové ochorenia ako napr. cukrovka, obezita, stav po pôrode, imunodeficiencia, hormonálna nerovnováha (hypoestrogenizmus), ale aj lokálna antikoncepcia a pod. Prirodzene kyslé prostredie pošvy udržuje mikroorganizmy v rovnováhe. Hygienické opatrenia sú dôležité najmä v lete, kedy je potrebné vyhýbať sa noseniu tesného prádla i oblečenia, udržiavať oblasť vagíny čistú a suchú, dodržiavať hygienické zásady sexuálneho styku a posilňovať imunitný systém.