Odpovedal:
Jara pre Jána
|
Re: Moja hmotnosť
(číslo príspevku 250.736,
zo dňa 11.03.2017.
videné 146x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 250736:
Milý pán Ján, ďakujem za dôveru. Vidím, že už s Dagmar veselo konverzujete :) tak čo môžem dodať?
Ja nechcem veľmi detailne rozoberať, čo varíte a jete, dalo by sa, ale to by bolo na rozprávanie pri čajíku (káve) a nie na písanie. Ale aspoň zamyslenie sa nad niektorými vecami.
Slovenská tradičná kuchyňa je ťažká, mastná, alebo sladká. Dôvod: napríklad taká "zabíjačka" (..pre mňa hrozné slovo...)Dedinskí ľudia si dochovali, a potom to potrebovali zužitkovať a ešte aj odložiť. Dnešní mestskí ľudia to nerobia, ale hovoria, že je to tradícia, tak oni ju neporušia. Dedinský človek, čo si jedlo sám dochová a dopestuje, musí veľmi veľa fyzicky pracovať. Vidím na chalúpke, kam chodievame, ako susedia 7 dní v týždni od rána do večera pracujú. bez stresu, pokojne, ale veľa. Myslím, že ich kuchyňa nutne musí byť iná, ako moja v meste, navyše ak som "úradníčka":)No ale to je taká teória. Druhá, asi podstatnejšia vec je motivácia. Tomu sa hovorí aj uprataná hlava. Môže byť nastavená na menej jedla, s rozumovým výberom: tohto veľa, tohto menej, no a z tamtoho len okoštovať príležitostne... Aká je motivácia takto sa správať? priority. Priorita môže byť krása a štíhlosť, ako u vašich vnučiek, zdravie, u ľudí, čo už okúsili opak. V čom je problém, je nechuť k zmene. Lebo takto sme to robili odjakživa... Lenže ja sama na sebe cítim, že už nemám toľko povinností a takú ťažkú prácu, ako keď som mala 30plus, dve deti, manžela, záhradu, veľký dom na kopci. Tak asi ani nemôžem presne tak isto veľa jedla zjesť. Vy máte viac práce, námahy, ale na druhej strane priznávate (a správne) už spomalený metabolizmus. Tak upratovanie v hlave (...ak je motivácia, samozrejme) môže ísť práve tým smerom, ako ste mi napísali: pre začiatok trošku menšie porcie. Pre začiatok menej často kúpiť do chladničky prasačiny. Pre začiatok napríklad urobiť vašim stravníkom "kontrastný" deň, teda odľahčený. Napríklad tmavé cestoviny s dusenou zeleninou (anglickou, alebo mrazenou podľa chuti) s volským okom. Alebo s maličkými kúskami kuracieho mäska. Tak, že zeleniny bude najviac, ostatného menej. Alebo napiecť ako maškrtu mrkvové taštičky so slivkovým lekvárom... Myslíte, že by sa nechytili? Veď vaše brokolicové vnučky sú príkladom toho, že zmena je možná. (lebo majú motiváciu). Ale nechcela som veľmi mudrovať, lebo v mojom okolí panuje názor: ty do toho nekecaj, ty tomu nemôžeš rozumieť... Len preto, že mám vo veku 57 rokov pri výške 172 cm 58 kíl. Ja som ale nikdy nedržala diétu, naopak, mala som ťažké obdobie, kedy som nutne musela zastaviť chudnutie a otočiť to, aby som pribrala. A do pohybu sa nikdy nemusím nútiť, naopak, nútiť sa musím do ničnerobenia. Berte toto prosím len ako úvahu, z ktorej si napokon ani nič nemusíte zobrať, prípadne len zamyslieť sa, či vám niečo nezarezonuje.
|
|
|